torsdag 10. oktober 2013

Godt i gang med NET-workshop

Hei!
Da er vi i gang med workshopen her i Bukavu, og har hatt de tre første dagene med undervisning. I dag, 10. oktober, er Verdensdagen for Mental Helse, og ettersom det viste det seg at mange av deltakere var involvert i ulike arrangement knyttet til den har vi pause i workshopen til i morgen. På første dag ble vi litt bekymret da kun 5 av 25 deltakere møtte opp til avtalt tid. Sakte utover dagen dukket folk opp litt etter litt, og mot slutten av dagen var vi 14. Neste dag var vi imidlertid fulltallig og har vært det siden. Begrepet "african time" har definitivt sin betydning...

I workshopen har vi til nå hatt undervisning om ulike tema: generelt om mental helse, og psykose, depresjon, suicidalitet, nevrobiologi og hukommelse. I begynnelsen føltes det litt tungt fordi alle deltakerne så usedvanlig alvorlige ut. Vi ble litt bekymret for hvordan dette skulle gå (et to-ukers kurs er lenge!), men etterhvert har de blitt mindre alvorstynget og mer uttrykksfulle. At menneskene her er preget av alvor bør jo ikke være en overraskelse da de ihvertfall de siste 20 år har levd under svært utrygge livsforhold. Alle deltakerne jobber i tillegg direkte med klienter, og menneskene de jobber med har svært sterke historier om vold, voldtekt, avvisning fra familien pga fistula (svært vanlig her ofte pga vanskelige fødsler) og andre traumehendelser. Så det er ingen tvil om at dette er deltakere som har en meget krevende arbeidssituasjon! Noen av de jobber i oppsøkende team ute i landsbyene, andre ved sentre her i Bukavu hvor kvinner, menn, barn kommer inn for behandling. Sjelden har det føltes mer meningsfullt ut å ha kurs for helsepersonell da dette er fagfolk som både ønsker og trenger kunnskap om gode metoder for traumebehandling.

Deltakerne har heldigvis gradvis blitt mer og mer aktive, har mange spørsmål og flotte innspill til diskusjoner. Vi har også brukt en god del tid på å gjøre gruppen trygg, bl.a. ved ulike gruppeøvelser. Vi har også lagt inn i programmet at hver dag starter med en liten meditasjon (5-10 min), og også noen yoga-baserte øvelser hver dag etter lunsj. Deltakerne liker dette godt og det løser opp stemningen litt og gir en fin balanse opp mot tunge fagtema. Så langt lover dette riktig så bra!


Mange hilsner fra Håkon og Merethe
Yoga-øvelse

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar