mandag 14. oktober 2013

Er onde ånder og psykose det samme?


Vi er kommet godt i gang med våre intervjuer med folk som er eller har vært besatt av onde ånder. Det er utrolig spennende å snakke med dem om deres opplevelser og ikke minst hvordan de forklarer de plagene de har. Det har vært færre som har opplevd sterke traumer enn vi trodde på forhånd, men de snakker om hvordan de likevel opplever å være utenfor egen kropp, hvordan de kan besvime uten grunn, at de kan bli utagerende, ha hukommelsesutfall, ha bisarre drømmer og ikke minst tale i tunger og besvime når de blir bedt for.

Vi har ikke gjennomført mer enn om lag 20 intervjuer så langt da det er krevende å bygge opp et kontaktnett med prester og tradisjonelle healere som er de som føler seg besatt går til. Men vi har nå snakket med prester i 7 forskjellige kirker, samt to healere, til nå som hjelper oss med å komme i kontakt med de «besatte». Og det er disse intervjuene vi holder på med.

Folk er veldig imøtekommende og veldig opptatte av å kunne få fortalt sin historie. Men man må også tåle at noen kommer en time senere enn avtalt eller at det er tre små barn med på intervjuet fordi mor ikke har noe annet sted å ha dem. Og stedene vi intervjuer dem er i en kirke eller et privathus, der det kan komme folk forbi rett som det er. Så dette er til tider langt unna det super- regulerte terapeutlivet vi vanligvis har.

Selv om vi bare er i starten av intervjuperioden, kan det se ut som om det er en tendens til at folk skiller det vi kaller PTSD symptomer (som her bare refereres til som «bad memories») og psykotiske symptom eller dissosiative lidelser (som de betegner som «bad spirits»). Det kan være ånder som enten er kastet på deg som følge av en eller annen konflikt (med en nabo, å ikke rette seg etter familiens regler eller sjalusi), det kan være dårlig arv eller at en i familien «går igjen» gjennom den besatte, man kan bli besatt av en voldtektsmanns onde ånd, å synde gjør din sjel mer sårbar for onde ånder, eller man kan rett og slett ha uflaks og få en ond ånd av å drikke av vannet den bor i eller når man går over kirkegården. Det er få som så langt ser ut til å tenke at det å ha opplevd vonde ting kan ha sammenheng med å være «besatt». Det skal bli spennende å se videre om dette er en tendens som holder, eller om vi finner andre nyanser.

Hilsen Katrin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar